29 april 2009

Bussresa till stan.

Igår åkte jag buss till stan.
Åka kollektivt,det var länge sedan det.
Bilen var på service och jag var tvungen att åka till Infarten och hämta ett datorprogram på DataPryl.
Jag tar bussen, det är inga problem. Kollade upp busstider, stoppade tidtabellen i väskan och gick i lagom takt till hållplatsen nere vid kyrkan i byn.
11.07, helt i tid kom bussen och ovan som jag är vid att åka annat än bil till stan frågade jag om priset. 36 kr enkel resa. En resa på drygt en mil, 20 minuter tog det. Busschauffören var mycket vänlig och hjälpte den här ovana resenären till rätt hållplats där jag skulle stiga av och visade till och med var jag skulle stiga på när jag skulle hem igen. Jag kände mig som gamla tant Marie-Anne, helt ovan att klara sig själv. Med livet som insats tog jag mig över den starkt trafikerade Österleden, det finns så klart inga övergångsställen där.
Sen promenerade jag förbi McDonald's, Statoil- och Shellmackerna, korsade ännu en starkt trafikerad vägkorsning och var framme vid Infartens köpcenter.
Jag uträttade snabbt mitt ärende. Jag var inte så pigg på att fördriva tiden med att driva runt i butikerna tills bussen skulle gå och vädret var toppenfint så jag gick tillbaka till hållplatsen och satt där och väntade i ungefär 45 minuter. Samma chaufför igen och lika vänligt upplyste han mig om att hemresan skulle kosta 21 kronor, det hade något med den totala restiden att göra.
Kvart över ett steg jag in genom dörren till mitt hem igen.
Totalt 2 timmar och 57 kr för att åka till stan och uträtta ett ärende som jag kunde gjort på en halvtimme med bil.

26 april 2009

Försommarväder

Idag har det varit riktig försommarväder här i Skåne. Runt omkring i vårt villaområde blommar magnoliorna för fullt och det är nästan risk att de och förmodligen även det välkända magnoliaträdet i Lund är överblommade till Första Maj när studenterna i Lund ska sjunga in våren.
Bloggandet ligger nere på halvfart, inte bara pga det vackra vädret utan också att jag har formaterat om hårddisken på min stationära dator. Var tvungen för jag fick felmeddelanden hela tiden typ: Microsoft har stött på ett problem och måste avslutas! Och så försvann allt man höll på med och det var fruktansvärt påfrestande. Till sist beslöt jag att nu måste jag rensa ut allt!
Vilket jobb! Först måste man spara alla dokument och bilder till annan plats, kolla så att de program man själv installerat har inloggningsuppgifter och lösenord så att de går att få installerat igen. Sen ska man ha fram alla installationsskivor och drivrutiner till hands...
Och sen när formateringen är klar så ska man lägga in det man sparat igen.
Allt gick bra MEN...jag misslyckas alltid med att spara alla mina epostadresser och importera dem igen!!
Grande katastrofe!!! Får trösta mig med att det dröjer lääänge tills nästa formatering - hoppas jag!

21 april 2009

Rut 85 år idag

Idag vill jag gärna hylla min mor, Rut, som fyller 85 år idag. Hon föddes i Landskrona som enda barnet till Greta och Oscar Burnér. Hon utbildade sig så småningom till kokerska i Hultafors.
Väl tillbaka i Landskrona träffade hon sin blivande man och tillsammans fick de fyra barn. Idag har Rut 10 barnbarn och 14 barnbarnsbarn. Högtidsdagen firas med kaffe och tårta.

18 april 2009

Grillpremiär

Idag kunde vi inte dra på det längre!!
Solen sken från nästan molnfri himmel och grannens svenska flagga hängde nästan spikrakt ner, alltså nära nog vindstilla. Mer än 15 grader i skuggan, shorts och linne (K med bar överkropp). NU blir det grillpremiär! Raskt ner till Billeberga ICA och fick tag i näst sista flintasteken.

- Nu kommer grillröken att ligga tung över Billeberga, sa Lena i butiken. Det är inte bara ni som kommit på denna idé!
Blandade till en härlig grönsallad och kylde två öl.
Då behagade soljä-ln gömma sig bakom flera moln som hastigt dök upp på den tidigare så blå himlen. Så klart! K. tyckte det var alldeles för kyligt att grilla så jag fick själv sitta där med fleecetröjan på och passa flintasteken. Det var ju mitt påhitt gubevars.
Nåväl, vi fick äta i köket men det smakade inte mindre bra för det.

Nu, en timme senare skiner solen lika underbart som tidigare idag men nu är det så dags.
Jag får väl gå ut och vattna mina krukodlingar som övervintrat i garaget. Hortensian ser mycket lovande ut och två krukor med rhododendron har stora knoppar. Jag vet att en ska bli rosa och en röd. Olivträdet brukar se lite skumt ut men tar sig också som vanligt.
Ännu ett glädjeämne är att mitt stora blåregn vid uteplatsen börjat bryta och man kan tydligt se ämnen till knoppar. Jag älskar mitt fina blåregn och ser alltid fram emot årets första blomning!
Bilden tagen i maj månad för något år sedan.

17 april 2009

SÅ ska det låta 17 april 2009

Ursäkta, men jag skrattar än...
Kvällens avsnitt av Så ska det låta med bl a Johan Wester och Sanna Nielsen var det roligaste denna säsong! Utan konkurrens. Bara hans öppningsreplik däckade oss:
- Jag kan bara julsånger och snapsvisor. Kommer det mycket sånt?
Att Sanna har en fantastisk röst vet vi ju alla men att Johan hade sådana rösrresurser hade vi ingen aning om. K sa att han inte hade behövt någon mikrofon med den röststyrkan...
Och både Sanna och Johan är från Skåne och det är vi stolta över!
Agnes och hennes lag var också jättebra såklart så sammanlagt blev det en mycket trevlig timme på fredagskvällen.

14 april 2009

Vårens baksida

Här nere i Skåne accelererar våren för fullt! Påsken har varit solig och riktigt varm och skön de flesta dagarna vilket medfört att K varit ute och klippt gräsmattan för första gången och gräsklipparen startade på första försöket i år igen, ja efter några hostningar och skakningar förstås, men den funkade! Massor av små perenna violer som jag sådde för herrans många år sedan har spritt sig och lyser upp lite här och var, trodde egentligen aldrig att det skulle bli något av dem. Humlor och flugor fladdrar runt och somliga träd börjar blomma och sprida pollen!
Detta gissel är vårens baksida för mig och för många andra.
Har jag fel eller? Är det inte extra mycket pollen i år? Har lidit nu flera dagar och medicinerat och stönat och snutit mig och går med mörka solbrillor till och med inomhus för ljusets skull. Hänga tvätt utomhus, det som är en så trevlig syssla, blir det inte tal om på ett tag i alla fall.
Ja, ja, nu har jag fått beklaga mig offentligt också och det känns bra. :-)
Bilden är tagen i Ekebytrakten, där blommar alltid hela mattor av vitsippor!
Våren är trots mina besvär helt underbar!!
Soliga hälsningar till kollegerna som börjar jobba idag efter påsklovet!


11 april 2009

AUSTRALIA


När Australia gick på bio Maxim i Landskrona så missade vi att gå. Ska jag vara riktigt ärlig så var det faktiskt riktigt länge sedan som K och jag överhuvudtaget besökte en biograf tillsammans. Själv har jag varit på Maxim tillsammans med min klass ett par gånger, senast såg vi Shrek III när vi vann biobiljetter på Kalvinknatet. Men det är ju ett bra tag sedan nu...
Därför köpte jag faktiskt Australia på DVD för jag ville verkligen se den. Den handlar om Lady Sarah Ashley, spelad av Nicole Kidman, som reser till Australien för att rädda vad som räddas kan av sin och hennes makes ranch. Drover, (Hugh Jackman) är den som möter Lady Ashley och som så småningom blir förman på ranchen. Här bor också en aboriginkvinna och hennes son, spelad av 11-årige Brandon Walters. Filmen varade i 2,5 h och under denna tid fick man in historia, kärlek, humor, spänning, lite om aboriginernas levnadsvillkor, lite om Andra världskriget, kort sagt lite av varje så att både K och jag kunde titta och gilla vad vi såg. Allra bäst tyckte vi om den lille killen som spelade väldigt bra och han var en supercharmig och go' kille. Vi har ännu en DVD med extramaterial från filmen och den har vi inte sett ännu, ska bli roligt. Jag brukar inte vilja se om en film men jag tror att jag kommer att se denna film igen.
Ja, ja, jag är medveten om att man bara skrapar lite på ytan och visar en romantiserad bild om Australiens historia och aboriginernas levnadsvillkor men det är så att jag blir intresserad och inspirerad att ta reda på mer, läsa på lite mer än vad jag redan gjort tidigare.

7 april 2009

Tillbaka till vardagen


Så är jag då tillbaka i vardagslunken igen efter skolbesök och vårmässor. Och skönt är det faktiskt för nu är det dags att ta itu med vårstädning.

Pysseldagen i skolan gick fint, man känner sig alltid så välkommen där av både elever och kolleger. Fick teckningar och massor av kramar av både tvåor och treor och som alltid så värmer de ända in i själen. Den kontakten saknar jag allra mest. Försökte vara lite till nytta bland annat med att rastvakta och det var lätt att göra i det underbart soliga och varma vädret.

Vårmässan i Ekeby gick hyfsat bra och bland annat sålde jag en hel del färdiga kort. Träffade flera bekanta där som också sålde sina varor och så till min glädje några kunder som hade läst på min hemsida att jag skulle vara där under helgen och kom för att komplettera sina lager med 3D-ark, kort och kuvert mm.

Lite kul att konstatera att det är väldigt många lärare, både aktiva och före detta, som har skapande verksamhet som hobby och säljer sina alster på detta sätt! Kanske känner de på samma sätt som jag att det är ett sätt att koppla av från det i många fall mycket teoretiska och administrativa arbetet som lärare.

Nu blir det morgonkaffe och sedan väntar vårstädningen!

2 april 2009

Förlåt mig familjen Sommer!!!

Förlåt mig, familjen Sommer!!!
Förlåt mig för att jag inte förstod bättre än att vara tveksam till er storhet tidigare!
- Snälla, snälla, snälla!! Som man så vackert ska be .. Sedan ett par avsnitt är jag helt fast och missar inte ett endaste avsnitt, inte en endaste sekund av era öden. Vad är det nu kvar? Sådär 8 - 9 avsnitt tror jag, och hoppas!

Annars måste jag dela med mig av några glädjeämnen för mig personligen:

1. VÅRVÄDRET är fantastiskt och vi har i går och idag druckit vårt eftermiddagrskaffe i "bersån".
2. Vi hörde lärkan alldeles i närheten, eller rättare sagt två stycken som duellerade alldeles intill. Såg en dessutom flyga förbi med sin karaktäristiska gungande flygstil.
3. Jag har hängt tvätt utomhus och den har blivit så där härligt vindtorkad som den bara kan bli när den får fladdra fritt på en torkvinda.
4. Vi väckte massor av nyckelpigor när vi fixade lite med krukor och lådor, (härligt för mig kanske att se dem men de blev kanske inte såå glada...)
5. I morgon ska jag på besök på min gamla skola hos mina härliga kolleger och vara med på deras PÅSKPYSSEL!
6. Lördag och söndag ska jag vara i Ekeby på Flamman där det är vårmässa!

1 april 2009

Första April

Idag när det är Första April är jag, precis som alla andra, extra vaksam när läser morgontidningen och lyssnar på Radio Malmöhus. Som fd lågstadielärare är jag van vid alla försök till skämt som: - Du har en fläck på tröjan! - Det har snöat i natt och det är alldeles vitt på gräsmattan! -Det går en elefant på skolgården!
Men jag drar mig till minnes när jag blev ordentligt lurad av min far när jag var i 14- 15-årsåldern. Han var en väldigt speciell man, händig och uppfinningsrik innovatör och han hade en stor portion humor. Han hade bara 6 års folkskoleutbildning och han sa själv att han bara hade läst en enda skönlitterär bok i hela sitt liv och det var Upton Sinclairs "Så gör man dollar". Ja, det stämde säkert för jag har aldrig sett honom läsa något annat än dagstidningar. Därför blev jag lite förvånad när han en dag bad mig köpa en viss bok till honom. Stan hade på den tiden två stora bokhandlare, det var Berlings bokhandel och Törnqvists bokhandel och jag gick till den förstnämnda eftersom det var dit jag brukade gå när jag köpte mina skolböcker som krävdes på Landskrona Kommunala Flickskola.
- Har ni "Slakthuset i Chicago" av Jack London?
De kände inte direkt till titeln så de började slå i diverse register och klättrade upp på höga stegar och letade men utan resultat.
- Neej, den har vi inte. Är den nyutkommen? Det visste jag ju inte och så fick de ge upp och jag gick vidare till Törnqvists och där blev resultatet det samma. De ifrågasatte till och med om det överhuvudtaget fanns någon bok som hette så! Konstigt tyckte jag, far hade ju sagt ....
Jag fick gå hem igen och meddela det negativa resultatet.
- Åh va' synd, sa far och skrattade . Jag tyckte det lät som en riktigt bra titel på en bok som jag gärna skulle vilja läsa!