24 maj 2009

Hur packar man för...

...en niodagars rundtur med buss?
I vanliga fall när man flyger till en destination är det inga konstigheter. Var sin större resväska och handbagage. När man kommer fram är det bara att packa upp och hänga in i garderoben, that's it.
Men nu ska vi inte stanna mer än en natt på varje ställe förutom i Canterbury där det blir två. Vi kan ju inte dra en/två resväskor upp och ner på varje ställe. Försäljaren på resebyrån sa, när jag frågade honom hur andra brukar göra, att många hade en liten övernattningsväska med sig och lät den större väskan stanna kvar i bussen??? Låter inte bra tycker jag. Jag tror det blir en mellanstor väska som vi får ha tillsammans (blir svår att packa snålt men det får gå på nåt sätt) och så en liten som vi kan ha inne i bussen.
Är det någon som kan tipsa mig hur ni gjorde, please hör av dig!

21 maj 2009

Semesterresa


Nu är det klart!
Snart åker K och jag på en bussresa till Södra England! Det ska bli jätteroligt och intressant. Har ju bara varit i London tidigare. Denna gång får vi både åka mellan Dover-Calais och Eurotunneln, besöka Hastings, Plymoth, Brighton, Stonehenge, Lands end...mm mm.
Och så har jag skaffat mig en ny Sony! Slut med oönskade mörka fläckar på vyerna!!
Ja, det blir ju spännande att åka guidad busstur, det har vi aldrig gjort om vi inte räknar 1978 då vi åkte buss till Leningrad-Moskva. Det är så länge sedan så det har vi nästan glömt.
För er som undrar, lugn....Vi är tillbaka i god tid till skolavslutningen!

14 maj 2009

En Helsingörstripp








Igår tog K och jag en tur till Helsingör. Vi behövde en paus i arbetet i trädgården. För er som inte känner till förhållandena i Skåne kan jag berätta att man från Helsingborg reser med färja över sundet på 20 minuter för en liten shoppingtur eller bara en liten utflykt. Bara man kommer in i Helsingör känner man att man är "utomlands". Det är en helt annan stämning här inne, kontinental, europeisk, ja, jag vet inte hur man ska sätta fingret på det men det känns annorlunda här på något sätt. Vi började med att köpa var sin is i krammerhus med piskeflöde och syltetöj på Brosträde. Med vår rondör skulle vi egentligen inte gjort det men här får tradition segra över förnuftet. Här har vi alltid ända sedan vi var små köpt strutglass med vispgrädde och jordgubbssylt och till och med toppat med en gräddbulle (fast den hoppade vi över idag) och traditioner ska man vara rädd om!
Sen promenerade vi Stengade fram till Fötex, det stora varuhuset. Då var vi proppmätta av glassarna trots att vi bara tog var sina två glasskulor, det är rejäla grejor de där.
Det är helt underbart att se på de gamla fina husen här i det gamla Helsingör. Här finns hus från 1500-talet och små smaaaala gränder, sträder, där man nästan når husen var sin sida med utsträckta armar.
Idag stannar vi bara ett par timmar i stan, vi gör några inköp på Fötex. Vi brukar köpa danska leverpastej och sky med champignoner, rullepölse och 3-stjärnig röd salami! Och så klart några goda bullar med mexikansk, grekisk eller italiensk krydda eller lite danskt rugbröd. Deras kryddade baguetter är inte heller att leka med! K köpte en liten flaska Dansk Akvavit. Det är också tradition säger han.
Nere vid färjan köpte jag lite kryddväxter som jag ska ha i min "medelhavsträdgård". Tre krukor Fjärilslavendel, stora lila blommor och underbar doft, en kruka rosmarin och en citron- timjan. Mmmmm vad det ska dofta underbart vid mitt medelhav.
I tidningarna skriver man att svenskarna övergett Helsingör men vi mötte i alla fall massor av svenskar där men ölkärrorna lyste med sin frånvaro dock. Tyvärr såg vi att Rasch's vinhandel slagit igen, en butik som funnits här sedan "urminnes tider".
På bilderna syns Kronborgs slott, Hamlets boning, två av fartygen som trafikerar sträckan Helsingborg - Helsingör nämligen ACE LINK och HH-Ferry och hamninloppet sett från Scandlines Tycho Brahe som vi själv åkte hem med.

12 maj 2009

NU är Skåne som allra vackrast!!

Jag vill bara tala om att just nu i maj månad är Skåne som allra vackrast!
Rapsfälten står i full blom, syrenerna blommar, häggen blommar, magnolian blommar, blåregnet, gullregnet är på väg, kinesiska körsbärsträdet, snöbollsbusken blommar, kungens och alla andras rhododendron blommar....... Här är så underbart vackert och luften är full av blomdofter och fågelsång.
Maj är den bästa och vackraste månaden i Skåne enligt min mening.
Citat: Alltså, är oförnekligen intet land i Sverige att förlikna emot Skåne."
Carl von Linné Skånska resan 1751

Det var bara det jag ville säga.

11 maj 2009

Landskronadagen 16 maj


På lördag är det Landskronadagen och det ser jag fram emot! Man har lagt upp 24 upplevelsestationer i stan och det är tänkt att man ska kunna gå runt till valfritt antal stationer och stämpla in ett kort med en orienteringskarta där de olika besöksmålen finns utmärkta.

Man kan tex besöka olika idrottsföreningar, Landskrona Teater, Räddningstjänsten, Barsebäcks sjöräddningsstation, åka hästskjuts, gå på tivoli, besöka Konsthallen, Rådhuset, Sofia Albertina kyrka mm mm.

På Rådhustorget och på Stadshuskajen arrangeras underhållning med utlottningar, artister, överraskningar mm. Låter som ett toppenbra sätt att lära känna sin stad, speciellt nu på våren när Landskrona är så vackert med alla blommande parker.

Nu håller vi alla tummarna för att vädret ska locka folk till stan och detta trevliga arrangemang!
(Bilden tagen sensommaren 2007)

9 maj 2009

Wookat à la Louise

Har ni besökt Kina-Louises blogg på min blogglista? Det är en Glumslövstjej som nu bor i Kina som skriver mycket intressant och trevligt om sitt liv där borta. Häromdagen delade hon med sig av ett recept på wookad kyckling och igår provade jag det. Det blev supergott, det var länge sedan jag plockade fram wooken så det blev lite omväxling bara det.
Är ni intresserade kan ni själv kolla receptet på hennes blogg. Jag fegade lite när det gällde chilipepparen, tog bara en när receptet sa två. Men jag kunde gott haft i två ändå märkte jag, det blev inte så starkt som jag trodde. Och så la jag i en burk bambuskott, det brukar bli sådär krispigt gott. Du milde vilken härlig doft med den färska ingefäran och vitlöken!
Tack för tipset Louise!


6 maj 2009

Ändrat scenario

Scenariot är totalt förändrat!
De senaste veckornas fantastiska försommarväder har totalt förändrats. Idag sliter vindarna i blåregnets stora knoppar som är på väg att slå ut och flera av dem rullar runt på trädäcket. Regnet piskar på rutorna och grannens vimpel står rakt ut från flaggstången, ja hela flaggstången gungar med i kastvindarna.
Ja, vi behövde regn, det är inget snack om saken men det är ju lite trist när man just vant sig vid att sitta ute i bersån under de tidiga kvällstimmarna.
Men ska jag se positivt på förändringen så innebär detta att jag slipper vattna så mycket på alla mina krukor OCH luften har blivit totalt rentvättad från allt pollen! Jag slipper min besvärliga allergihosta och nästäppa!

3 maj 2009

Upprörande!

Idag fastnade jag för en upprörande artikel i min morgontidning.
Överskriften var "Saudiska kvinnor slåss för egna gym".
Artikeln handlade om att träningslokaler för kvinnor slogs igen för att de saknade licens.
Alla gym är så klart strikt könsuppdelade av både sociala och religiösa skäl. Tjejerna får tydligen inte delta i skolgymnastiken heller. Det finns gym för pojkar och män och de får utan problem licens. Kvinnor är oftast hänvisade till sk hälsocenter men det är mycket dyrt att gå dit, tydligen uppåt 2000 kr och det är så klart inte alla som har råd med det.
Följden har blivit att många kvinnor drabbas av benskörhet, övervikt och diabetes för de har ingen chans att motionera och en del personer vill inte att kvinnan överhuvudtaget lämnar sitt hem.
Allra mest upprörande tyckte jag att en av de religiösa ledarnas uttalande var:
- Unga kvinnor ska avstå från att sporta och gymnastisera eftersom de häftiga rörelserna gör att de riskerar att förlora oskulden!!
Saudiarabien 2009!!!!!!