28 september 2009

Mikaeli marknad på Fredriksdal




Igår var det Mikaeli marknad på Fredriksdal utanför Helsingborg. K. hade inte tid att följa med mig, han har ju sin fotboll och det var en mycket viktig match igår på TV så jag körde själv dit. Oj, så mycket folk där var redan strax efter att de hade öppnat, det var knappt man fick en parkeringsplats. Men så var det också en väldigt trevlig tillställning med mycket att gå och titta på och många utställare.
Det var precis som att åka tillbaka i tiden, här fanns dragspelare, handvevad karusell, folk som tröskade med en "pinnatröska" (om jag nu minns rätt att den kallades så) och halmen skulle bli till takläggning på en gård nånstans. Husarer gjorde en riduppvisning och folkdanslag visade sina färdigheter på dansbanan. Det fanns yxkastning och någon som visade hur man gjorde en perfekt vedstapel, det bakades i den gamla stenugnen och man pressade äppelmust, och man kunde prova på att binda sin egen borste av gethår eller svinborst!
Och så alla stånd där man sålde marknadsgodis, hällbröd, korvar, ostar, chokladpraliner, grönsaker mm mm...
För er som inte känner till Fredriksdal: det är ett friluftsmuseum där man kan ströva runt bland gammal stadsbebyggelse med butiker som speceri- och diversehandel, urmakeri, gammal läkarmottagning, frisör och ett grafiskt museum, alla dessa hade igår öppet för besökare.
Sen finns det bondgård med hästar, kor, grisar och fjäderfä och så de fantastiska trädgårdarna bland annat med de berömda rosenodlingarna.
Det är ju också här som Nils Poppe och numera Eva Rydberg roat/roar oss med sina lustspel varje sommar och man kan besöka Poppes museum.
Ja, allt detta som jag nu räknat upp är nog bara en del av det Fredriksdal kan erbjuda, följ länken och läs mer!
Inte kan man gå runt i flera timmar utan att handla något, eller hur? Jag kom hem med handgjort papper och tryckta servetter från grafiska museet, 1 kg sparrispotatis av någon gammal känd sort och 1 kg mandelpotatis (har aldrig smakat förr) samt några kryddstarka korvar av Fredriksdals egen tillverkning.
Jag fotograferade massor och lägger in bilder på min hemsida.

21 september 2009

Nej jag skojar inte!

Nej, jag skojar inte!
Bilderna från min trädgård togs samma dag som jag publicerade dem.
Men OBS! Dagens bilder är tagna tidigare, i juli och augusti, bara för att få en överblick.
Ja, vindruvorna är fantastiska i år. Köpte vinstocken för X antal år sedan, kanske 7 år sedan i Bernkastel-Kues i Moseldalen. I fjor bar den ganska mycket frukt men i år... massor. Står utomhus nära en husvägg mot spalje, soligt nästan hela dagen.
Vädret har varit gynnsamt i år, blandat sol, värme och regn.

Citrusen är ju inget träd precis ( det större på bilden), endast cirka 60 cm högt men det står fortfarande utomhus och blommar rikligt och bär en hel del frukt av olika storlekar. Det lilla trädet har inga frukter just nu men de som fanns, var sura som attan. Gick bra att lägga i drinkar.
Inom kort ska hela härligheten (utom druvorna såklart) flyttas inomhus till vår altan där de också ska övervintra. Alltid svårt det där hur man ska övervintra allt. Hittills har jag tryckt in alla krukor i en del av garaget men i år ska jag testa att bona om en del av altanen med frigolitplattor och frostvakt så får vi se hur det går.
Så klart har vi väl varmare här nere i söder. Tänk, på Bornholm i Östersjön mellan Skåne och Tyskland kan man utan besvär odla fikonträd utomhus. Jag ska testa nästa år tänkte jag, fast då i kruka som jag föredrar. Vill inte ha rabatter att rensa. Har ju ett hörn som vi kallar vår Medelhavsberså och där ska det stå. Där finns nu vindruvorna, klematis, Ginko Biloba, pipranka och ett fantastiskt blåregn som inramning till vår mysiga berså. Här har jag bland annat några lådor med doftande lavendel och en palm som heter Washingtonia.

18 september 2009

Vilken härlig dag!!! Bildblogg!

Vindruvorna är nästan klara att skördas. Har provsmakat och de börjar bli riktigt söta och goda.
Solbadat idag och fikat i trädgården. I kväll blir det grill. Sista chansen?

Citrusen har mycket väldoftande blommor och många frukter på gång.
Fuchsian blommar för fullt.
Solbadande nyckelpiga.
Sista blomman för året på hortensian.

13 september 2009

Melodikryss och fläskesteg

Varje lördagsförmiddag löser jag Melodikrysset. Det har liksom blivit en tradition och ritual, först Ring så spelar vi och sen Melodikrysset. En sån härlig mjukstart på helgen. Ring inte till mig mellan 10 och 11 på lördagsmornarna alltså! Och jag skickar alltid in krysset, numera digitalt, det är ju så bekvämt. Igår fick jag min belöning! Det blir visst andrapris, troligtvis ett armbandsur. Lite ödets ironi i alla fall, nu när jag blivit pensionär och precis vant mig av med att titta på klockan var och varannan minut och så går jag och vinner ett armbandsur! Men jag är glad ändå, löser gärna vidare, med eller utan vinst för det är så himla roligt! Får också skryta med att det är andra gången blixten slår ner i vårt hus, förra gången vann jag första pris, presentkort på 5 CD-skivor! Ja, det var ju förstås länge sedan nu men i alla fall. I går hade vi gäster på middag.
Nu känner jag för att börja laga riktig mat igen efter allt lättlagat och gott vid grillen.
Det fick bli Dansk fläskesteg med rödkål och brunede kartoffler.
Det är ju den danska nationalrätten och när vi var i Gilleleje för ett tag sedan köpte vi ett par rejäla fläskstekar med ristad svål och nu plockade jag fram en av dem ur frysen.
Svålen blev sådär härligt knaprig som den ska vara och med rödkålen och de runda och goda stekta potatisarna till och så sås förstås blev det en kanonmiddag. Måltidsdryck fick så klart bli öl, här passar det inte med rödvin. Åh såå gott det var!
Så klart blev det mycket över, får nog bli samma idag, orkar inte hålla på med så mycket matlagning idag.
Har faktiskt inte tid heller. Måste ta hand om nyinkomna varor till Pyssel & Pynt och några beställningar som ska postas.
Vill också gärna få tid att gå ut en sväng, kan vara skönt att röra på sig lite...

11 september 2009

Svininfluensan nalkas?


I dagens husorgan HD är det i detta ämne två artiklar som fångar mitt intresse.


  1. Influensan når snart sin topp. Jag citerar " Svininfluensan väntas kulminera i Sverige inom två till tre veckor. Utbrottet tros bli lindrigare än vad myndigheterna först räknande med, men de unga vuxna kommer att drabbas hårdast. (Jag har kursiverat viss text)

  2. Vaccinationen kan ske i tillfälliga lokaler, är överskriften på den andra artikeln som handlar om just detta att primärvården nu letar lokaler som kan vara lämpade för den väntande massvaccinationen. Vidare sägs det att vaccinationsperioden är utsträckt på cirka 15 veckor.

Nu infinner sig frågan som jag ställer mig. Kulmen på influensan väntas bli inom 2 - 3 veckor men vaccinationen kommer att sträckas ut på cirka 15 veckor och mig veterligt har den inte börjat än, speciellt som man ännu letar efter lämpliga lokaler!! Jag bara undrar, är det lönt att vaccinera sig då?

9 september 2009

Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser

Jag har nyss avslutat Håkans Nessers "Maskarna på Carmine Street".
Nu är det så, måste jag tillstå, att det faktiskt var länge sedan jag hade riktigt tid och ro att slå mig ner med en skönlitterär bok.
Jag har faktiskt varit riktigt avundsjuk på de som hinner läsa alla de aktuella nyutkomna alster som recenseras på kultursidorna. Trodde i min enfald att bara jag blir pensionerad, ska jag läsa allt annat än den pedagogiska litteratur och de kompendier som erfordrades/som man borde läsa i mitt yrke, skulle jag få tid att läsa allt som jag själv valde att läsa. Jag som varit en bokmal tidigare och nu har jag inte läst en skönlitterär bok på :
Schhhh åravis.
Ja, jag skäms för att säga det men jag har inte haft tid, eller ork kanske!! Så är det!
Maskarna på Carmine Street var den andra boken av Håkan Nesser som jag läst. Den första var "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och jag har även sett filmatiseringen av den. Gillade författaren (har väl precis som andra sett van Veeteren också) och testade därför min"comeback" som läsare på just denna bok.
Jag tyckte om den. Nästan sträckläste den. Spänningen byggdes upp hela tiden och jag kunde inte lägga från mig boken, ville veta hur det skulle bli. Nej, det är ingen deckare, hellre en psykologisk thriller med paraspykologiska inslag (heter det så, är inte van att recensera).
Men, detta gav mersmak.
Nästa bok blir dock en ljudbok som jag köpt. Eller en annan som jag köpte för ett tag sedan när jag läst "Flyga drake" (se där, jag har ju läst något ändå), "Tusen strålande solar".