29 november 2009

Första Advent

Tänk att det redan är Första Advent! Ute känns det ibland som tidig vår och idag har solen tittat fram och lyst upp lite.
Idag kommer "alla våra töser" hit och vi ska ha en trevlig pysseldag tillsammans. Det är våra två döttrar, tre barnbarn och flickvännen till vårt barnbarn Linus.
Jag har dukat fram massor av olika sorters papper, saxar, stansar, klister mm mm, här ska skapas! Förmodligen åker kameran också fram så det kommer säkert några bilder senare.

Annars är det tråkigheter här. Det har blivit långt mellan bloggandet, K. min man, är allvarligt sjuk och ligger sedan 12 dagar på lasarettet i Lund, intensivvård, så han är helt nersövd hela tiden. Jag åker så klart och hälsar på en stund varje dag. Men det är tufft att se sin man och livskamrat sedan vi var tonåringar ligga sjuk på detta viset. Men vi tar en dag i taget och tar vara på de små små framsteg som han gör.
Och personalen där är underbar!

21 november 2009

Novemberblomster i gräsmattan

I ett par dagar har vi haft strålande solsken, svaga vindar och minst 10 plusgrader. I går morse när jag drog upp persiennerna fick jag syn på några vita prickar i gräsmattan. Först trodde jag att det var något som kommit in med den stora stormen för några dagar sedan men när jag gick ut såg jag att det var nyutslagna tusenskönor.
När jag hämtade morgontidningen i brevlådan kändes luften nästan som en ljummen vårdag och på avstånd hörde jag en talgoxe med sitt envisa ti-tu, ti-tu, ti-tu...
För några ögonblick kände jag en enorm lyckokänsla när jag så oförberedd fick en förkänsla av kommande vår och värme trots att vi är i november månad. Men som man säger, underbart är kort..., det är bara en en liten glimt av vårvärme som vara ett par dagar. Snart är det dags för gråare och tristare dagar igen.

1 november 2009

Kryssningsfartygets stora test


Idag läste jag en fantastisk historia i HD (Helsingborgs Dagblad, Landskronaupplagan).
Royal Carribean Cruise Line har just fått levererat sitt senaste kryssningsfartyg Oasis of the Seas från ett varv i Åbo och på väg till sin hemmahamn i Fort Lauderdale kan det inte gå genom Öresund som tydligen är för grunt utan det måste gå genom Stora Bält.
Oasis of the Seas kan ta 6400 gäster och är för närvarande världens största kryssningsfartyg.
Fartyget är 72 meter över vattenytan och det måste passera under Storabältbron som har en segelfri höjd på 65 meter!
Hur löstes detta? Jo, man kunde tydligen sänka skorstenen, passera när vattenståndet är som lägst omkring midnatt samt köra med högsta möjliga hastighet, nästan 23 knop. Med alla dessa åtgärder hade man 25 centimeter tillgodo!!
Jag är glad att jag inte var med på denna "seglats"!

Dock är jag och K. lyckliga över att ha varit med på en av RCCLs lyxkryssningar i Karibien under en julvecka 1991. Fartyget hette Sovereign of the Seas och var då världens största kryssningsfartyg. Det hade plats för 2282 passagerare och besättningen var på 814 man. Vi tyckte det var otroligt stort och lyxigt men utvecklingen har gått framåt (?) måste man säga...