27 juni 2011

Invigning av nya kolgrillen

Eftersom jag har stora svårigheter att inandas dofter från koleldade grillar som tänds med hjälp av mer eller mindre stinkande tändvätskor har vi själv hittills valt att grilla med gasolgrill, en utmärkt grill med två grillhällar för olika behov beroende av vad som ska avnjutas för tillfället.


Dock får man erkänna att gasolgrillen inte helt kan konkurrera ut den kulinariska smaken av nygrillat från en koleldad grill.


Idag föll vi till föga, K. beordrades (ombads) att köra ner till Bauhaus för att införskaffa en enkel men funktionell grill för just grillkol. Men nu använder vi själv en sorts tändblock som inte alls avger någon tändvätskedoft, en befriande känsla för oss som är känsliga och får andningssvårigheter annars.


Alla dessa kockar på TV med sina experttips angående grillkunskap för koleldade grillar för oss amatörer har inspirerat och påverkat oss såpass att vi kände att nu eller aldrig är det dags!


Förvisso var kostnaden av en sådan grill inte oviktig och efter att vi kollat Bauhaus internetsida var vi överens om en passande grill i lämplig prisklass.


Förutsättningen var att grillen ovillkorligen skulle ha lock och att grillhällen skulle vara höj- och sänkbar så att vi kunde grilla större köttstycken och hela kycklingar i den.


Grillen monterades utan större problem ihop och under tiden K varit på Bauhaus tinade jag några köttstycken (tack igen för microugnen för oss spontana som inte planerat i förväg) och några grillkorvar för premiärgrillningen.
Lite wokgrönsaker och några nypotatis fick ackompanjera grishalskotletterna (fläskkarrékotletterna) och en fräsch grönsallad med ruccola, kalamataoliver, marinerade solmogna tomater mm smakade perfekt till.

Dryck passande till denna invigning blev en flaska rödvin och iskallt vatten.
Kvällen var fantastisk, runt 23 grader och inte en vindpust, precis en sådan kväll man önskar sig när man vill sitta ute i sommarbersån, länge... länge....

26 juni 2011

Midsommar på olika sätt

Vår traditionella midsommarlunch. Vi fick sitta i uterummet för det var för blåsigt och svalt i trädgården. Fast det gjorde inget för där är utekänsla ändå.
Här firar man midsommar i Asmundtorp med gammaldags lekar, picknick i gröngräset och befriande fritt från knallar, karuseller och försäljning.



I en annan del av stan firas en mer kommersiell midsommar och den är trevlig den också. Stort tivoli med många karuseller, radiobilar, en jättestor dinosaurie i stället för hoppborg, lotterier och många många knallar.




24 juni 2011

14 juni 2011

Turista i egen stad

Välkomnandet på Billebergs Station.



Vi välkomnar våra gäster från USA, Kennerths kusin och hennes man.
De bor i Indianapolis så det är inte så ofta vi ses.



Då ska vi förstås prata gamla minnen och.... gå på sightseeing i Landskrona.



Vad finns kvar och vad har förändrats?



Det är fantastiskt att turista i egen stad, man ser allt med helt annorlunda ögon.



Mycket är man stolt över, faktiskt det mesta men en del vill man....springa snabbt förbi.



Här vill jag naturligtvis bara visa bilder från vårt FINA Landskrona.

Ute vid Strandpaviljongen som förr var ett fantastiskt nöjesställe och restaurang, numera ett tempel i skönhetens tjänst, ja man gör plastikoperationer här, hittar man självaste Selma Lagerlöf. Hon spanar ut över Öresund mot Danmark som hon gjort så många gånger förr när hon promenerade här med sina väninnor.

Vallgraven runt Citadellet med alla kolonierna är något man stolt visar upp.

Naturligtvis gick vi en runda inne på Citadellområdet. Nere vid Halvmånen står skyddsvärnen från Andra Världskriget kvar, den så kallade Per Albin-linjen. Där ute i Öresund skymtar ön Ven.



Halvmånen med Strandpaviljongen och vattentornet i bakgrunden.





Vid Seglarpaviljongen pausar vi med en kopp kaffe och kanelsnäcka.




Ute i Borstahusen går vi ut och tittar på alla segelbåtar och fiskebåtarna som lägger till här.



Utsikt mot Hildesborg och Sandbergen.



Hit ut till badplatsen som kallas Lill-Olas, cyklade vi när vi var små med baddräkt och en badhandduk på pakethållaren.



Så fort vi tagit simborgarmärket fick vi cykla dit ut själv! Då var vi stolta.

8 juni 2011

Nu är dom här!!!!!

Mördarsniglarna!!!!!

I skymningen krälar de fram från alla vrår och hörn i hundratal...

Efter den senaste tidens åskregn som tvättat bort allt damm i gräset och gjort det saftigt och gott invaderar de för första gången i sommar våra trädgårdar här nere i Skåne.

Sätten att ta död på de slemmiga kräken är många...

* snigelfällor där de ska dränka sig själv i öl

* man ska plocka dem och kasta dem i kokande vatten

* man ska klippa dem mitt av med en sax

* man ska hälla salt på dem så upplöses de till en slemmig massa osv...


Här är min metod:

Man går ut i skymningen med en ficklampa beväpnad med ett maskrosjärn (se bild) och klyver dem mitt av direkt på plats i gräsmattan! Enkelt, eller hur?


Mycket effektivt är också snigelkornen som man strör ut glest som en spärr dit mördarsniglarna inte får komma.
Sniglarna lockas att äta dessa korn tack vare att de luktar gott, i alla fall om man är en snigel. Sedan kryper de hem till sin lilla vrå igen, mätta och belåtna och somnar in ...för gott.

Fördelen med snigelkornen är att de slemmiga resterna inte ligger kvar i gräsmattan. Nackdelen är att snigelkornen är dyra i inköp.




7 juni 2011

NATIONALDAGEN PÅ CITADELLET I LANDSKRONA

Igår firade K. och jag Sveriges Nationaldag på Citadellet i Landskrona.

Vi har faktiskt inte varit med på firandet här tidigare men i år tyckte vi att det var dags.

Vädret kunde inte varit bättre, solen var på sitt bästa firarhumör och himlen var alldeles flaggblå!

Det var ett digert program med mycket sång och musik framfört av bl a musikkårer (Landskrona Stadsmusikkår, Verdandis Husband) och sångarkörer. (Divertimento, L-a Allmänna sångförening, Öresundsvarvets Manskör)

Det blev till och med lite folkdans av Verdandi som inte hade en lätt uppgift i värmen med sina tjocka varma folkdräkter.

Kommunalrådet Cecilia Brorsson höll ett bra tal där hon bl a tog upp skåningarnas delade känslor inför Nationaldagen men även varför vi alla kan vara stolta över att vi lever i Sverige:
yttrandefriheten, allemansrätten, demokratin mm.
Hon talade om att den svenska flaggan är inspirerad av den danska Dannebrogen som är världens äldsta. Jag tror att många av oss som var på Citadellet gillade hennes tal.

Under blå-gul fana.


Verdandis danslag

Vy från vallgraven kring Citadellet.



1 juni 2011

Closeup Poppy

En korall?

En sjöstjärna?

En hårig spindel?



Igår var en riktigt perfekt dag för fotosafari och experiment med bilder.

Här är en serie bilder som börjar riktigt närgånget i en vallmos inre personliga delar ;-)

och avslutas på en solig plats intill en husvägg hos mig.














Naturen är fantastisk!