30 augusti 2011

Nya utsikter - efter hårt arbete

Våra 10 bollthujor som stått fint i rad framför vårt hus i 25 år har bokstavligen växt oss över huvudet. När vi flyttade hit för 22 år sedan var de små och söta och kanske 30 cm höga. Mellan dem bredde krypenar ut sig lite försiktigt och hjälpte till att hålla ogräset borta och jag slapp att ligga och luka (rensa ogräs) maskrosor, tistlar och annan oönskad grönska. Men tiden går och de söta thujorna växte och växte... Då och då med ojämna mellanrum var vi ute med häcksaxen och putsade till dem, mest för att brevbäraren skulle komma åt brevlådan men även för att göra halvhjärtade försök att mota thujorna från att växa ut över gatan.
Häromdagen insåg vi att vi förlorat kampen, vi såg knappt taknocken på grannen-mitt-emot-huset. Vi har också tagit åt oss av informationen hur man skyddar sig mot inbrott-kampanjer § 1 Såga ner höga häckar. Vi har begärt in anbud från ett par företag som sysslar med att kapa ner häckar men det har aldrig hört av sig igen, konstigt nog.
- Nu ska det ske, sa vi. Och vi får väl sätta igång själv då!


Oj, nu ser vi hela grannens hus!! Jag är hantlangare och hjälpare.






Dag 2 kom den enorma containern som vi beställt och vi kunde börja lasta in. Det var den största container jag sett. Vi skrattade lite och sa vi nog tagit till lite i överkant...



Dag 3 kallade vi in ett av barnbarnen att mot skälig ersättning hjälpa till med ilastning, räfsning och sånt...




Det var skönt med lite hjälp, vi är ju inga ungdomar längre och träningsvärken började sätta in. Själv hade jag fått en massa rivsår och stick på både armar och ben från mitt arbete med att släpa grenar och stockar in i containern. K höll på att gå av på mitten av ryggont. Men vi började se slutet på slitet och det höll oss vid gott mod.



Så kom då äntligen dag 4 och det var dags att frakta bort containern. Skönt att slippa den och nu kunde vi äntligen njuta av vår nya ljusa utsikt!



Vad vi ska göra nu med framsidan? Återstår att planera men ett är säkert! Det blir absolut inga thujor där och ingen rabatt!!! Eventuellt blir det bara stenar, kanske kullersten eller något och kanske vi uppgraderar den lilla kanten till en liten mur, 2 - 3 stenar hög. Men detta får anstå till våren. Nu ska vi bara njuta av vår nya ljusa utsikt!




22 augusti 2011

I väntans tider.....





K och jag går i väntans tider....

Väl dold bland blåregnets slingrande grenarna över entrén till det som vi kallar medelhavsbersån har ett duvpar byggt sig ett bo.

Där inne ligger hon sedan ett par veckor och ruvar på sina ägg, till synes helt ostörd av att vi då och då slår oss ner där och fikar eller sitter och läser dagens tidningar.

Hanen kommer emellanåt och han bär alltid något med sig i näbben, det kan vara en kvist eller något annat oidentifierbart som han överlämnar till honan som troget ligger kvar på sin post.

Nu håller vi vakt så att inget ska hända föräldrarna in spe. Vi schasar bort katter som ständigt stryker omkring här och jagar bort skator som ofta landar till vid fågelbadet och slår sig ner på taket för överblick över grannskapet.

Vi hoppas att inget ont ska hända de små duvungarna...

Ett äggskal under boet vittnade om att något hänt , förmodligen har honan kastat ut ett odugligt ägg. Men än har vi inte sett några tecken på att något kläckts däruppe.

Vi får gå i väntans tider ett tag till.....


14 augusti 2011

Matlagning och Tomatens Hus

Det har blivit en del grillat i sommar. Allt från grillspett, kyckling, flintastekar och karréer till grillkorv, majskolvar och ananasskivor. Nu är jag trött på grillat och faktiskt längtar jag efter att laga "riktig" mat på spisen i köket.

Just nu hittar man de mest underbara grönsaker och rotfrukter i butikerna och på torget och när jag kunde plocka fram en rimmad fläsklägg ur frysen blev jag så otroligt sugen på en vanlig hederlig grönsakssoppa. I skrivande stund puttrar fläskläggen i grytan och jag ska strax börja ansa grönsakerna.

Förresten, fläsklägg kallas på skånska för skank. Det finns många sådana gamla ord som man inte använder längre. Grishalskotletter sa man förr, nu heter det karrékotletter. På julbordet hade vi alltid bigart, dvs kalvsylta och kokekorv som numera kallas fläskkorv.

Nåväl, den här soppan som jag ska fixa till nu skulle säkert glädja min distriktsköterska om hon nu hade fått veta detta, bara nyttigheter rakt igenom!
K. och jag har förresten varit en tur till Tomatens Hus i eftermiddags och inhandlat ett par tre olika sorters tomater. Den ena sorten heter Svea Kvist och är en supergod lagom söt tomat på kvist. Sedan blev det två andra sorters små som jag inte minns namnet på. Två krukor med kryddor, en oregano och en bladpersilja fick också följa med oss hem och står nu och doftar gott i vårt uterum eller altan som vi säger. För er som är nyfikna på Tomatens Hus: http://www.tomatenshus.se/
Bilderna från Tomatens Hus tagna vid annat tillfälle.

8 augusti 2011

www.stoltzfamily.se 5 år idag!!!

Just idag fyller vår personliga hemsida www.stoltzfamily.se 5 år!!

Den innehåller en hel del om våra familjer, familjeträd, texter om Skåne och Billeberga, Landskrona, fotografier, mina hobbyalster som tex keramik, porslinsmålning, mm mm
och så klart vårt stora stora intresse
RESOR
som vi gjort till olika delar av världen.
Det skulle vara roligt om du ville lämna ett avtryck att du varit där i vår GÄSTBOK!
Välkommen!!

4 augusti 2011

Serien The Tudors är slut!!

Serien The Tudors slutade igår och jag saknar den.

Erkänner att jag till en början tittade för Jonathan Rhys Meyers' skull.

Stilig man som jag även sett på stora plakat i parfymshoparna på Copenhagen Airport när han gjorde reklam för Hugo Boss.

Men jag förblev trogen tittare av The Tudors inte bara för karaktären Henry VIII's skull.

Engelsmännen är ju som bekant mästare på att iscensätta kostymdraman och här fick man verkligen sitt lystmäte. Underbara klänningar, dräkter, inredningar i slott med eleganta salar, storslagna fester med medeltida danser, underhållning och dukade bord. Men så klart tornerspel, spännande intriger och heta sensuella sängkammarscener bidrog till att upprätthålla intresset.

Värst var förstås de fruktansvärda tortyr- och avrättningsscenerna. hemskt som det gick till.

Naturligtvis har man "pimpat" persongalleriet och Henry och hans fruar var väldigt vackra i serien men i verkligheten inte lika tilldragande antar jag, se bara på porträttet på den riktige Henry ovan. Men jag blev faktiskt riktigt nyfiken på att åter läsa historien om epoken Tudors och fortsättningen på hur det gick för bland annat hans bägge döttrar Mary, sedermera Bloody Mary och Elizabeth som blev Elizabeth I.