Av en händelse blev jag i våras kontaktad av en journalist på Sydsvenskan i Malmö.
Han hade hittat bilder föreställande min morfar Oscar Burnér på min personliga hemsida.
Erik, som journalisten heter, forskade kring Hotell Mölleberg i Mölle och där hade min morfar tjänst som hotellchaufför i början av 19900-talet.
Jag har fått i min ägo morfars fotoalbum späckat med bilder från bland annat hans tid där och det var dessa som väckte Eriks intresse.
Erik har nu skrivit en bok om hotell Mölleberg och idag fick jag ett mejl av honom med följande innehåll:
....."Det vackra huset i Möllebergsbacken", en bok på 320 sidor som kommer ut i slutet av oktober med stöd av stipendiepengar från Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen. Bokens baksidestext:"Den 30 januari 1869 blev skepparhustrun Katarina Jönsson änka och stod ensam med sex barn. Genom makens död blev hon vid 39 års ålder för första gången myndig. Det värdshus hon byggde upp blev känt som "Gröna änkans" bland alla de danskar, svenskar och tyskar som besökte Mölle. Dottern och svärsonen förvandlade det till Hotell Mölleberg.
Berättelsen om det sedan länge nedlagda badhotellet spänner över 150 år. Den visar hur turismen under 1800-talets senare decennier slog rot vid Kullaberg och i Sverige, och hur världshändelserna - världskrig, kristider och nazismens frammarsch - utgjorde en ständig referens i en by som på en gång var provinsiell och internationell.
När Mölle förändrades under andra världskriget och kalla kriget omvandlades Hotell Mölleberg - från lyxhotell till spökhus, sedan till danshak och Loco Palada, Sveriges första diskotek, därefter till galleri och säte för Europas största modelljärnväg för att slutligen ombildas till dagens bostadsrätter.
Boken är rikt illustrerad och berättar om de ägare, artister, gäster, arrendatorer och anställda som under decennierna präglat Mölle och Hotell Mölleberg.
Erik Magnusson är nyhetsreporter på Sydsvenskan i Malmö och har tre gånger belönats med Guldspaden för god undersökande journalistik.
Han har tidigare gett ut tre böcker: "Spionage i Sverige", "Palmerapporten" och "Maktkamp om Säpo". Idén till denna bok föddes vid upptäckten 2006 av en gulnad brevlunta från 1929."
Jag är både stolt och glad att ha kunnat bidraga med bilder till boken och ser med spänning fram emot att få läsa den!