6 maj 2010

Besök på museum och lite sightseeing

Nu är vi grundligt trötta på att sitta inomhus och kura. Det är nämligen alldeles för kallt och blåsigt för att ta sig an trädgårdsarbete eller ligga och mysa i en solstol.

Nej, nu får vi hitta på något!

Då kom vi att tänka på att Boken om Mölleberg som jag berättat om i tidigare inlägg blivit till en utställning på museet i Höganäs och denna dag passade ypperligt för ett besök där.


Vi ville undvika motorvägar och andra stora vägar och letade oss fram på småvägar som vi inte kört på länge. Plötsligt var vi vid Vrams Gunnarstorp som är ett vackert slott från 1633 men ombyggt på mitten av 1800-talet. Hade vi haft kaffekorg med och om vädret hade varit bättre hade det varit mysigt att promenera runt i slottsträdgården. Det får bli nästa gång.



Museet i Höganäs ägs av en stiftelse. Både K och jag tycker att det påminner lite om danska Louisiana med sina stora panoramafönster ut mot trädgården där det står skulpturer och bänkar där man kan slå sig ner och vila benen.

Här fanns avdelningar med Höganäskeramikens historia, staden Höganäs historia och naturligtvis Höganäsgruvornas historia. Mycket trevligt faktiskt.
Och så klart Boken om Mölleberg som nu har blivit till en utställning i Mellanrummet på Höganäs museum:

"Det vackra huset i Möllebergsbacken - om 150 år av turism vid Kullens fot"
Alltsammans började när journalisten Erik Magnusson fann en gulnad lunta papper innehållande korrespondens till och från hotell Mölleberg. En fantastisk historia växte fram och blev till en bok om just hotell Mölleberg. Nu har han hängt 13 väggplanscher med bilder ur boken och några föremål från hotellets historia finns att beskåda i montrar.

Glad blev jag att hitta min morfar Oscar Burnér på flera av bilderna, han var ju som ni kanske minns hotellchaufför där. Stolt blev jag också att Erik lagt in kortet som jag gjorde åt honom till presentationen av boken i slutet av förra året.


Ja, så kom vi ut ur huset idag och fick en tur till Höganäs och ett besök på den trevliga utställningen på museet!

2 maj 2010

Jag är lyrisk!!!

Av årets månader är det april och maj som gör mig lyrisk!
Förra veckan när vi var på Järavallen och gick vår promenad gladdes jag särskilt åt att björkarna så smått började visa sina musöron.
Idag blev vi helt förstummade över att se att hela skogen som en enda björkmusöronsgrön sky för nu har alla björkarna slagit ut och solen sken genom den fina grönskan och jag blev helt lyrisk! Bofinkarna och talgoxarna kvittrade ikapp.
"Myrstackarna" hade tagit mod till sig och öppnat små luckor mot solen
och kilade ut och in om varandra.
I en liten dunge satt en grupp småbarn med sina föräldrar och fikade.Hemma i vår trädgård blommar sedan ett tag forsythian.

Syrenen börjar visa små knoppar och och den här röda som jag aldrig kommer ihåg namnet på har också slagit ut.
Min kejsarkrona är riktigt ståtlig nu.
Jag såg också att i några trädgårdar håller magnoliorna på att slå ut. Önskar att jag hade en sån... De är helt underbara. Jag hade en gång en liten stjärnmagnolia men den trivdes inte hos oss, tyvärr. Nu går jag bara och väntar på mitt älskade blåregn, det har börjat att bryta och det dröjer nog bara en vecka lite drygt innan den slår ut!
Nu blir det fika på vår altan.