11 november 2012

Två skånska julmarknader

Idag har K och jag besökt två julmarknader.
Vi började med "Fingrar kan" i Blå Hallen i Höganäs som i år firar 10 år och är en stor och mycket välbesökt konsthantverksmässa. 
Egentligen är det inte rätt att kalla denna för julmarknad men så klart hittar man en hel del jultomtar och julpynt här.
Här kan man hitta allt möjligt från matbröd och kakor, ostar, karameller, handgjorda kort, tavlor och keramik till halmslöjd och tovat, kökstextilier mm mm.
Cirka 110 utställare från Östersund i norr till Ystad i söder stod det i en artikel i tidningen. Allt var riktigt fina saker, inte krimskrams och plastgrejor här inte.

Vi köpte med oss ett fantastiskt gott bröd med solmognade tomater, oliver, fetaost och örter.

Från Skottorps mejeri köpte vi med oss en len och smakrik ost som hette Slottsost
 och från Hvens Getost hittade vi HvenBrick, en fantastisk mild vitmögelost gjord av mjölk från deras egna getter samt  Nelliefrån Hven, en mjuk kittost med mjölk från fjällkor.


Naturligtvis smakade vi dessa läckerheter direkt när vi kom hem och det var fantastiskt gott alltihop.

På hemvägen åkte vi inom Stenestad för jag var så nyfiken på deras julmarknad som sägs vara en mycket trevlig och gemytlig julmarknad utomhus längs med deras byaväg. Och visst stämde det! En riktigt gammaldags julmarknad med härlig stämning trots den något blåsiga och gråa vädret. Man promenerar längs med gatan och besöker de olika julstånden, lotteristånden, kaffestugorna och det lilla muséet och det är jättemysigt!Man kunde få en åktur i vagn dragen av stöddiga ardennerhästar.
För en gångs skull hade jag tur i lotteriet, av fyra lotter blev det vinst på två!
Jag köpte också med mig några lussekatter och lite smågodis i söta burkar, bra att ha hemma till gottsugna små gäster.

Ja, som sagt, kaffet och det goda brödet och ostarna smakade utmärkt när vi kom hem igen, en väldigt trevlig dag på två olika markander en söndag i november. 


3 kommentarer:

 1. Åhh....så mysigt !!

  Jag tycker själv om att gå på marknader, men tyvärr har det inte varit så på ett par år nu.

  missar alltid dom, men om ni vet när säta ska vara så tipsa gärna, vem vet vi kanske ses där då :)

  MVH
  Morgan Stoltz

  SvaraRadera
 2. Det var trevligt att få ett livstecken från dig.
  Som vanligt är du ute på vift och visar fina bilder. Vi har planerat in en julmarknad till helgen. Skultuna Bruk slår du ett extra slag för julen. Jag brukar också köpa något ätbart på marknaderna. Prylar har man så det räcker.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 3. I'm gone to inform my little brother, that he should also visit this webpage on regular basis to obtain updated from most recent gossip.

  my homepage; Juegos Online

  SvaraRadera