21 juni 2009

Hur vet man att det har varit midsommar?


Jo, då finns det plötsligt gott om jordgubbar och dessutom har de sjunkit 5 - 10 kr litern i pris!
Innan midsommar klagar alltid odlarna på (stryk under aktuellt skäl) att det varit för varmt så att jordgubbarna mognat för tidigt, för kallt så att jordgubbarna mognar alldeles för sent, för torrt så att bären blir små, för regnigt så att bären ruttnar bort eller något annat ditåt, kanske någon insekt som ...

Därför måste jordgubbarna kosta uppemot 40 - 45 kr litern innan midsommar. Så även denna sommar. I år köpte vi därför våra jordgubbar på Lidl, tyska för 29 kr/litern. Jag blev lite skeptisk när K. kom hem med dem. Visserligen var de stora och fina, på gränsen till perfekta till utseendet men de var väldigt ljusa. Sura som attan, tänkte jag!

Men oj vad skenet kan bedra. De var mycket söta fina och helt lagom i konsistensen, sådär så att man kan trycka sönder dem med tungan mot gommen! K. och jag klämde i oss hela litern jordgubbar hur lätt som helst, så goda var de.

Idag köpte K. en liter jordgubbar av en försäljare som stod i en sådan där jättegubbe. 30 kr för ett rågat mått!!! Svenska stod det på asken som också pryddes med bild på en vajande svensk flagga för säkerhets skull. De var härligt perfekt röda och mycket goda de också och vi åt upp allesammans idag med. Vilken tur för oss att det idag, dagen efter midsommardagen, var sådan god tillgång på svenska jordgubbar så att man till och med kunde sänka priset per liter med en hel tia! Ibland har man tur!!

1 kommentar:

  1. Välkommen hem. Nu får du smällta intrycken.
    Varje resa är ju en upplevelse, som man har i tankarna rätt länge, tittar på foton m.m.
    Midsommar är över och vardagen tar vid igen.
    Nu kommer sommaren (iallafall några dagar) och
    då blir jag nästan lite stressad av allt som jag vill göra.
    Ska i f.m. ta en runda till torget och kolla jordgubbarna. Det är underbara bär och vi äter nog varje dag när de går ner i pris.
    Ha det så bra. Kram Viola
    Ps. Ditt bildspel är häftigt. Var kan man läsa
    hur man gör?

    SvaraRadera