28 juni 2009

Underbara värmebölja!

Vilket underbart sommarväder det blivit! Äntligen säger både K. och jag för vi älskar när det är varmt och skönt och man kan sitta ute lääänge om kvällarna utan att frysa.
Och det var precis vad vi gjorde igår kväll. Vi hade gäster och satt ute i vår "Medelhavsberså" till nästan ett på natten. Det blåste inte en vindpust och vi brukar kolla på grannens vimpel och den hängde precis rakt ner och helt stilla.
Vi bjöd på 2 olika sorters grillat och en jättegod sallad med bland annat sparris och små små nypotatis, recptet kom i magasinet Skåne som just ramlat ner i brevlådan. Sen hade vi ett gott italienskt bröd "Pane piatto med oliver, havssalt och sesamfrön" som vi köpte i Danmark häromdagen. Ja, det fick förstås mellanlanda i frysen innan jag värmde upp det i micron. Supergott, ska försöka baka sådant själv när det inte är så varmt ute längre.
Drycken till detta fick så klart bli iskallt Chill out rosé eller öl för dem som så önskade.
Idag har vi bara tagit det lugnt. K. tittar på fotboll, någon final tror jag visst att det är. För mig blir det Poirot, ett dubbelavsnitt kl. 21. Lagom slappt för då passar jag på att samtidigt kolla lite i Cardmaking magazines som jag köpte i England.
Man kan ju inte bara sitta utan att göra något annat än titta på TV, eller hur?

21 juni 2009

Hur vet man att det har varit midsommar?


Jo, då finns det plötsligt gott om jordgubbar och dessutom har de sjunkit 5 - 10 kr litern i pris!
Innan midsommar klagar alltid odlarna på (stryk under aktuellt skäl) att det varit för varmt så att jordgubbarna mognat för tidigt, för kallt så att jordgubbarna mognar alldeles för sent, för torrt så att bären blir små, för regnigt så att bären ruttnar bort eller något annat ditåt, kanske någon insekt som ...

Därför måste jordgubbarna kosta uppemot 40 - 45 kr litern innan midsommar. Så även denna sommar. I år köpte vi därför våra jordgubbar på Lidl, tyska för 29 kr/litern. Jag blev lite skeptisk när K. kom hem med dem. Visserligen var de stora och fina, på gränsen till perfekta till utseendet men de var väldigt ljusa. Sura som attan, tänkte jag!

Men oj vad skenet kan bedra. De var mycket söta fina och helt lagom i konsistensen, sådär så att man kan trycka sönder dem med tungan mot gommen! K. och jag klämde i oss hela litern jordgubbar hur lätt som helst, så goda var de.

Idag köpte K. en liter jordgubbar av en försäljare som stod i en sådan där jättegubbe. 30 kr för ett rågat mått!!! Svenska stod det på asken som också pryddes med bild på en vajande svensk flagga för säkerhets skull. De var härligt perfekt röda och mycket goda de också och vi åt upp allesammans idag med. Vilken tur för oss att det idag, dagen efter midsommardagen, var sådan god tillgång på svenska jordgubbar så att man till och med kunde sänka priset per liter med en hel tia! Ibland har man tur!!

10 juni 2009

Hemma igen!



Nu är K. och jag komna hem igen efter en niodagars resa i Södra England. Det var första gången vi tog en guidad bussresa och det var bra men ovant för oss som är vana vid att resa själv. Men det finns så klart fördelar också, bara att sätta sig i bussen när order gavs och bli förd till de olika resmålen. Jag är inte helt säker på att detta är den ultimata vägen för oss ännu men det var kul att testa. Tack för tips om packning, Polargrevinnan!. Vi packade snålt, hade endast en medium stor resväska och var sin kabinväska med oss och det räckte utmärkt. Vi såg flera som kånkade på bamsestora koffertar, upp och ner, upp och ner.
(Inför Thailandresor brukar vi ha en lite större resväska och i den lägger vi en lite mindre, packad med det allra mest nödvändiga. Sedan lägger vi den mindre I den stora, på så vis har vi endast en resväska med oss på nervägen. När vi ska hem är så klart båda väskorna knökfulla med fyndiga inköp! En gång fick vi inte vår resväska när vi kom fram till Bangkok förrän efter 3 dagar. Vi blev tvungna att själv åka tillbaka till flygplatsen och identifiera den. Tullarnas miner när vi öppnade väskan och de fick syn på ännu en väska inuti den stora var obetalbar!)
Här i England blev det dock inte så många inköp gjorda, allt var ganska dyrt med vår svenska zloty mätt och souvenirer är inget för oss. Jag köpte med mig hem ett par kilo "Kortmakaremagasin och Scrapbookingmagasin", tunga saker de där, men de är cirka halva priset mot hemma.
Vi har varit från sydöstra till sydvästra sidan av England och sett mycket fint och intressant, tex Hastings, Brighton, Canterbury, Plymouth, Land's End, Stonehenge, Sissinghurst mm mm. Vi har till och med åkt färja mellan Calais och Dover samt Eurotunneln på hemvägen!
Jag har också träffat en äkta Lady, min första, på Goodestoneparks and garden.
Den som är intresserad kan se ett litet "resereportage med bilder" på hemsidan Stoltzfamily
Jag är just nu inte helt klar men hoppas att allt är färdigt i slutet av veckan.
Mest anmärkningsvärt av allt är att vi hade UNDERBART väder alla dagarna på engelsk mark. Min näsa lyser fortfarande röd som Rudolfs efter alla soltimmarna! När vi åkte hem genom Holland och Tyskland kom regnet och temperaturen sjönk 10 grader.