27 juni 2011

Invigning av nya kolgrillen

Eftersom jag har stora svårigheter att inandas dofter från koleldade grillar som tänds med hjälp av mer eller mindre stinkande tändvätskor har vi själv hittills valt att grilla med gasolgrill, en utmärkt grill med två grillhällar för olika behov beroende av vad som ska avnjutas för tillfället.


Dock får man erkänna att gasolgrillen inte helt kan konkurrera ut den kulinariska smaken av nygrillat från en koleldad grill.


Idag föll vi till föga, K. beordrades (ombads) att köra ner till Bauhaus för att införskaffa en enkel men funktionell grill för just grillkol. Men nu använder vi själv en sorts tändblock som inte alls avger någon tändvätskedoft, en befriande känsla för oss som är känsliga och får andningssvårigheter annars.


Alla dessa kockar på TV med sina experttips angående grillkunskap för koleldade grillar för oss amatörer har inspirerat och påverkat oss såpass att vi kände att nu eller aldrig är det dags!


Förvisso var kostnaden av en sådan grill inte oviktig och efter att vi kollat Bauhaus internetsida var vi överens om en passande grill i lämplig prisklass.


Förutsättningen var att grillen ovillkorligen skulle ha lock och att grillhällen skulle vara höj- och sänkbar så att vi kunde grilla större köttstycken och hela kycklingar i den.


Grillen monterades utan större problem ihop och under tiden K varit på Bauhaus tinade jag några köttstycken (tack igen för microugnen för oss spontana som inte planerat i förväg) och några grillkorvar för premiärgrillningen.
Lite wokgrönsaker och några nypotatis fick ackompanjera grishalskotletterna (fläskkarrékotletterna) och en fräsch grönsallad med ruccola, kalamataoliver, marinerade solmogna tomater mm smakade perfekt till.

Dryck passande till denna invigning blev en flaska rödvin och iskallt vatten.
Kvällen var fantastisk, runt 23 grader och inte en vindpust, precis en sådan kväll man önskar sig när man vill sitta ute i sommarbersån, länge... länge....

6 kommentarer:

  1. Håller helt med dig. Inget går upp mot kolgrill. Den smaken är helt ljuvlig!
    Vilken härlig skylt i trädet!
    Hälsa mannen!
    Kram, Anna

    SvaraRadera
  2. Hittade hit via hd.se och det är kul att se hur människor som ligger närmare mina föräldrars generation än min egen tycker det är kul med bloggar och internet!

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentaren "Alltid Rött Alltid Rätt!
    Kul att du hittade hit genom HD när du bor i Älmhult! Ha en skön sommar!
    Marie-Anne

    SvaraRadera
  4. Tack själv! :) Jag läser hd.se eftersom jag bodde i Perstorp ett antal år.

    SvaraRadera
  5. Kolgrill är toppen. Vi har i flera år använt en elektrisk kolgrills tändare (som en "spade" som läggs under kolen tills den blivit varm.) kanonbra - och så slipper man helt och hållet elden från grillen.
    Älskar din Wine-skylt förresten :)
    /Hege

    SvaraRadera
  6. Ni som gillar "Wine a little-skylten"... här finns den
    http://bohemechiclantligt.se/list_varugrupp.asp?t=Vin+skyltar&varugrupp=225&lang=sv

    SvaraRadera